Δεν είναι Χριστούγεννα αν δεν φας μελομακάρονα. Είναι παράδοση κάθε χρόνο να φτιάχνουμε στο σπίτι και επειδή φέτος δεν ήθελα με τίποτα να σπάσω αυτό το έθιμο, αλλά και την ευκαιρία να φάω μελομακάρονα, σκέφτηκα να κάνω μερικές δοκιμές ώστε να βρω μία εκδοχή που δεν θα έχει ζάχαρη ή αλεύρι. Το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι με δικαίωσε.

Τα αλλιώτικα αυτά μελομακάρονα, έχουν ακριβώς την ίδια γεύση με τα παραδοσιακά. Η μόνη διαφορά τους είναι ότι είναι πιο μαλακά, οπότε αν σας αρέσουν τα μελομακάρονα που είναι πιο μπισκοτένια, η υφή αυτή δεν θα σας ικανοποιήσει.

Υπόσχομαι να επιστρέψω και με νέα εκδοχή, πιο τραγανή!

Υλικά:

¼ φλιτζ. ελαιόλαδο

¼ φλιτζ. κονιάκ

¼ φλιτζ. χυμός πορτοκάλι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προτιμήστε μη κερωμένα πορτοκάλια)

1 φλιτζ. + 1 κουτ. σούπας αλεύρι αμυγδάλου

4 κουτ. σούπας αλεύρι καρύδας

1 φλιτζ. άμυλο ταπιόκας

¾ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

1,5 κουτ. γλυκού baking powder

1 κουτ. σούπας μέλι

½ κουτ. γλυκού κανέλα

Για το σιρόπι:

½ φλιτζ. μέλι

½ φλιτζ. νερό

Φλούδα από μισό πορτοκάλι

1 στικ κανέλας

Τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και απλώνουμε μία λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί, την οποία έχουμε αλείψει ελαφρά με ελαιόλαδο.

Σε ένα μπολ ή στο μίξερ ανακατεύουμε καλά, το ελαιόλαδο, τον χυμό, το μέλι, το κονιάκ και το ξύσμα από το πορτοκάλι.

Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα στέρεα υλικά της ζύμης.

Αρχίζουμε σιγά σιγά, να ενσωματώνουμε το στέρεο μείγμα στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας καλά.

Μόλις δημιουργηθεί η ζύμη μας, με την βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας φτιάχνουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα οβάλ. Με μία οδοντογλυφίδα, χαράζουμε μερικές γραμμές από πάνω.

Ψήνουμε για 13 με 15 λεπτά και τα βγάζουμε από τον φούρνο.

Μόλις τα μελομακάρονα έχουν κρυώσει καλά, αρχίζουμε να φτιάχνουμε το σιρόπι.

Βάζουμε το μέλι, το νερό, την κανέλα και την φλούδα πορτοκαλιού σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρει μία βράση ανακατεύοντας καλά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα την κανέλα και την φλούδα πορτοκαλιού, βγάζουμε από την φωτιά και βουτάμε ένα ένα τα μελομακάρονα μέσα για να μελώσουν.

Προσοχή, επειδή είναι μαλακά δεν πρέπει να τα αφήσουμε πολλή ώρα μέσα στο σιρόπι, οπότε τα βάζουμε και τα βγάζουμε αμέσως.

Πασπαλίζουμε με το καρύδι και είναι έτοιμα!

Θα έχουμε 15 μελομακάρονα.

5 comments

Reply

Άμυλο ταπιόκας; Που θα το βρούμε:

Reply

Καλησπέρα.
Μήπως θα ήταν εύκολο να μου πεις τις ποσότητες αμυγδάλου,καρύδας και ταπιόκα σε γραμμάρια?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων 🙂

Reply

Καλησπέρα, υπέροχη συνταγή, ευχαριστουμε. θα μπορούσε το μέλι να αντικατασταθεί με πετιμέζι? Σε ποιανού όμως ποσότητα??

Reply

Δοκίμασα τη συνταγή χθες. Κατι δεν πηγαινε καλα με τις ποσοτητες. Δεν εσφιγγε η ζύμη. Εβαζα περισσότερη ταπιοκα και αλευρι καρύδας. Αλλα πάλι κολλουσε. Δυσκολευτηκα να τα βαλω στο ταψί με το κουτάλι αφού ουτε κατα διανοια δεν πλάθονταν με τα χερια. Όταν ψήθηκαν έμειναν κατασπρα. Καμία σχέση με τη φωτογραφία εδώ. Η γεύση παρολα αυτά βγήκε πολυ καλή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *