Το vegan πιάτο που θα αγαπήσει και ο πιο σκληρός κρεατοφάγος!

Πανεύκολη η συνταγή και η εκτέλεση και αυτό το πιάτο θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους! Αρχικά, πρέπει να αναφέρω ότι κάρυ μπορούν να γίνουν πάρα πολλά λαχανικά, όπως και κρεατικά! Εδώ έχω βάλει τη γλυκοπατάτα σε κέικ, δεν θα την έβαζα σε κάρυ; Πέρα από την πλάκα, όμως, τα κάρυ είναι ένα είδος φαγητού που αγαπώ ιδιαιτέρως, όπως και όλη την ινδική κουζίνα. Πέρα από γευστικά, είναι πανεύκολο να τα φτιάξεις στο σπίτι και να δώσεις μία εντελώς διαφορετική νότα στο εβδομαδιαίο σου, διατροφικό πρόγραμμα.

Πριν πάμε στα υλικά και την εκτέλεση, θα ήθελα να πω μερικά λόγια για τη συνταγή!

Πρώτο και κύριο! Σχεδόν όλα τα ινδικά και ταϋλανδέζικα πιάτα έχουν τζίντζερ. Ένα υλικό που θα δείτε ότι λείπει σχεδόν από όλες μου τις συνταγές. Ο λόγος είναι απλός. Το τζίντζερ για κάποιο λόγο δεν τα πάει καλά με τον οργανισμό μου! Παρ´ολ´αυτά, πηγαίνει πολύ σε αυτή τη συνταγή αν θέλετε να το προσθέσετε!

Σχετικά με το γκάραμ μασάλα που έβαλα. Μπορείτε να αγοράσετε ωραιότατα χύμα μπαχαρικά από το κέντρο της Αθήνας, για όλα τα γούστα και ειδικά για ινδικά φαγητά. Αν, όμως, δεν έχετε εύκαιρο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σκόνη κάρυ!

Τέλος, ο χρόνος ψησίματος της συνταγής είναι για σχετικά μεγαλούτσικα κομμάτια γλυκοπατάτας (προτίμησα να βάλω τόσο λευκές, όσο και πορτοκαλί γλυκοπατάτες). Αν θελήσετε να τις κόψετε μικρότερα κομμάτια, φυσικά, ο χρόνος ψησίματος θα μειωθεί!

Screen Shot 2020-01-21 at 23.40.28

Υλικά:

2 μεγάλες γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ίσα κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο

1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας

1 κουτ. σούπας γκάραμ μασάλα

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

3 φλιτζ. σπανάκι πλυμένο και κομμένο

2 φλιτζ. ντοματίνια πλυμένα και κομμένα στη μέση

200ml κρέμα καρύδας

Τζίντζερ (προαιρετικά)

Αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μία σωτέζα (βαθύ αντικολλητικό σκεύος με καπάκι) βάζουμε το ελαιόλαδο, το κύμινο, την πάπρικα και τον κουρκουμά και την βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις το λάδι αρχίζει να καίει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα ντοματίνια, το σκόρδο, το τζίντζερ και την πάστα ντομάτας.

Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Βάζουμε μέσα τις γλυκοπατάτες, το γκάραμ μασάλα και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε μέσα και το σπανάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις η σάλτσα αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε στο μέτριο, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20’, μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες. Αφαιρούμε το καπάκι. Αν έχει μείνει πάρα πολύ υγρό στη σάλτσα μας, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο υγρό.

Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα καρύδας και ανακατεύουμε, κουνώντας ελαφρώς την κατσαρόλα, ώστε να μην λιώσουν οι γλυκοπατάτες.

Το κάρυ μας είναι πανέτοιμο και συνοδεύεται τέλεια με το ρύζι της επιλογής σας!

Μπασμάτι, καστανό ή ακόμα και σπιτικό κουνουπιδόρυζο!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *