Ναι! Χωρίς ζάχαρη!

Περιττό να σας πω ότι τα Χριστούγεννα είναι η πιο αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Κάθε χρόνο, θυμάμαι να φτιάχνουμε σπιτικά μελομακάρονα με τη μαμά μου, να στολίζουμε το δέντρο ακούγοντας Σινάτρα και διάφορα Πρωτοχρονιάτικα οικογενειακά έθιμα που αν με ακολουθείτε στο Instagram θα τα μάθετε!

Screen Shot 2019-12-03 at 23.30.53

Πέρα λοιπόν, από τα παραδοσιακά μελομακάρονα που φτιάχνουμε σπίτι, ήθελα να γράψω στο μπλογκ μια συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη (που αυτό είναι εύκολο) και μελομακάρονα με εναλλακτικά άλευρα. Τα πειράματα ήταν πολλά, αλλά τελικά κατέληξα σε αυτή τη συνταγή που είμαι σίγουρη δεν θα σας απογοητεύσει!


View this post on Instagram

Μετά από διάφορους πειραματισμούς και πολλά μελομακάρονα που δεν κατάφεραν να μελωθούν ποτέ, σήμερα ήταν η μέρα που κατάφερα να φτιάξω νέα και εξελιγμένη συνταγή για μελομακάρονα, χωρίς καθόλου μα καθόλου ζάχαρη! Μύρισε το σπίτι κανέλα, πορτοκάλι και μέλι και μετράμε αντίστροφα για την αγαπημένη μου γιορτή, τα Χριστούγεννα!! Μέσα στην εβδομάδα έρχεται και η συνταγή! 🎅🏽🎅🏽🎅🏽 #bubblesandavocados #foodie #foodblogger #foodphotography #cleaneating #noaddedsugar #foodporn #foodgasm #sugarfree #baking #melomakarona #christmas #christmascookies #healthyrecipes #comingsoon #cooking #xmas

A post shared by Bubbles & Avocados (@bubbles_kat) on

Να σημειώσω ότι αυτή δεν είναι η πρώτη συνταγή με αλλιώτικα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη που ανεβάζω, αλλά είναι λίγο διαφορετική!

Υλικά:

Για τα μελομακάρονα:

2,5 φλιτζ. αλεύρι βρώμης

¾ φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

2-3 κουτ. σούπας αλεύρι φαγόπυρου

1,5 κουτ. σούπας κανέλα

2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

½ κουτ. σούπας μαγειρική σόδα

1 κουτ. σούπας μέλι

Για το σιρόπι:

2 ξυλάκια κανέλας

½ φλιτζ. μέλι

¾ φλιτζ. νερό

½ πορτοκάλι με πλυμένη φλούδα

Screen Shot 2019-12-03 at 23.31.42

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε μια λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά για τα μελομακάρονα, εκτός από τον χυμό πορτοκαλιού, και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα άλευρα(αλεύρι βρώμης, αλεύρι αμυγδάλου, αλεύρι φαγόπυρου).

Έχοντας τον χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ μας, ρίχνουμε μέσα τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι.

Θα δούμε ότι ο χυμό θα αρχίσει να αφρίζει. Τον ρίχνουμε μέσα στο μείγμα για τα μελομακάρονα.

Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και την κανέλα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε περίπτωση που το μείγμα μας φαίνεται αραιό προσθέτουμε λίγο φαγόπυρο ακόμα.

Πλάθουμε με το χέρι μας μπαλάκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε(εγώ τα έκανα μεσαίο μέγεθος) και ψήνουμε για 30-32 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού έχουν κρυώσει εντελώς, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Όσο είναι ακόμα ζεστό το σιρόπι, βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα και τα αφαιρούμε αμέσως.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι!

3 comments

Reply

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙ ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ?

Reply

Στα 30 λεπτά μου κάηκαν. Ίσως θέλουν τον μισό χρόνο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *