Λέμε όχι στο food waste και δεν πετάμε τίποτα!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Food Waste (International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction), θα ήθελα μιλήσουμε λίγο για την σπατάλη των τροφίμων και για το πώς μπορούμε να τη μειώσουμε στο σπίτι μας. Πιστεύω έχει συμβεί σε όλους μας να πετάξουμε φαγητό που δεν φαγώθηκε ή λαχανικά τα οποία χάλασαν επειδή δεν τα καταναλώσαμε εγκαίρως. Πιστεύω, επίσης ότι σε κανέναν δεν αρέσει να πετάει φαγητό.

Άρα, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το food waste στο σπίτι μας;

Αρχικά, μπορούμε να αγοράζουμε συνειδητά τρόφιμα και λαχανικά. Να έχουμε μία λίστα για ψώνια, η οποία θα βασίζεται στα φαγητά που σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε μέσα στην εβδομάδα. Έτσι, και μειώνουμε τις πιθανότητες να αγοράσουμε κάτι που δεν θα καταναλώσουμε και έχουμε έτοιμο πρόγραμμα με τα φαγητά της εβδομάδας! Διπλό καλό!

Το δεύτερο και βασικό είναι μαγειρεύουμε αυτά που έχουμε στο ψυγείο και να βρίσκουμε τρόπους να αξιοποιούμε ακόμα και το πιο μικρό κομμάτι τροφίμου που έχει περισσέψει!

Για να σας δώσω μερικές ιδέες, σας γράφω μία δική μου συνταγή για να αξιοποιήσετε το ψητό ή βραστό κοτόπουλο που έχει μείνει στο ψυγείο σας, μαζί με τη σαλάτα εκείνη που πήρατε και όλο αναβάλετε να την φάτε!

Αν πάλι έχετε στο ψυγείο σας τόνο, σολομό ή κάτι άλλο που έχει μείνει μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο ή μπορείτε και να το παραλείψετε εντελώς.

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ό,τι λαχανικό έχετε!

Η συνταγή είναι για 2 άτομα

Screen Shot 2020-09-27 at 20.51.01

Υλικά:

1 σακουλάκι σαλάτα Φρεσκούλης Καπριτσιόζα (ή άλλη σαλάτα της επιλογής σας)

150 γρ. κοτόπουλο ψητό ή βράστο (ή όσο σας έχει περισσέψει)

1 καρότο τριμμένο

½ ντομάτα

½ αβοκάντο

αλατοπίπερο

 

Για το dressing:

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ τα συστατικά της σαλάτας.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά για το dressing και το ρίχνουμε από πάνω.

Screen Shot 2020-09-27 at 20.50.12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *