Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το σοκ που θα πάθετε με αυτή τη συνταγή!

Ξέρω ότι έχετε ήδη λατρέψει τα brownies με το παντζάρι και θα αναρωτιέστε «γιατί χρειαζόμαστε κι άλλη συνταγή για κέικ με παντζάρι;», αλλά πάντα ψάχνω νέες συνταγές και εναλλακτικές και όποτε πετυχαίνουν θέλω να τις μοιράζομαι μαζί σας!

Μία τέτοια συνταγή είναι και η συγκεκριμένη. Σε αντίθεση με τα brownies με παντζάρι, αυτό το σοκολατένιο κέικ μπορεί να έχει παντζάρι, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό. Αρχικά, είναι λίγο πιο εύκολο στην παρασκευή, αφού χρειάζεσαι μόνο ένα μπολ για να το φτιάξεις. Όσο για την υφή είναι πιο αφράτο και μοιάζει περισσότερο με κέικ και λιγότερο με brownie.

Λίγα λόγια για τη συνταγή!

Έχω δοκιμάσει τη συνταγή και με ταχίνι και με αμυγδαλοβούτυρο και οι δύο εκδοχές είναι γευστικές και πεντανόστιμες. Παρ’ ολ’ αυτά η εκδοχή με το αμυγδαλοβούτυρο, όπως καταλαβαίνετε, έχει αυτή τη γεύση αμυγδάλου που για εμένα είναι αξεπέραστη! Το ταχίνι, όμως, βγαίνει κι αυτό πεντανόστιμο και είναι και πιο φτηνό υλικό σε σχέση με το αμυγδαλοβούτυρο!

Σχετικά με τα κομματάκια σοκολάτας. Επειδή δεν βρίσκεις σταγόνες σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο στο εμπόριο, αυτό που κάνω εγώ είναι ότι αγοράζω σοκολάτα από τα βιολογικά και την κόβω μόνη μου με κομμάτια. Στη συνταγή προτείνω 70% κακάο και πάνω. Εγώ επιλέγω 85%!

Ας δούμε τα υλικά και την εκτέλεση!

Screen Shot 2019-12-18 at 10.01.28

Υλικά:

½ φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

2 κουτ. σούπας αλεύρι καρύδας

2 κουτ. σούπας ωμό κακάο

2 βρασμένα παντζάρια, περασμένα από το Multiώστε να γίνουν πουρές (περίπου 1 φλιτζ. αλεσμένο παντζάρι)

½ φλιτζ. ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο

1/3 φλιτζ. μέλι

2 αβγά

½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουτ. γλυκού bakingpowder

½ φλιτζ. κομματάκια σοκολάτας (70% κακάο και πάνω)

Screen Shot 2019-12-18 at 10.01.04

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οκαι στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί 20 εκ. (μπορούμε και σε μεγαλύτερο, απλά θα βγει πιο λεπτό).

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το ταχίνι (ή το αμυγδαλοβούτυρο) με τα αβγά και το μέλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, το κακάο και το αλεύρι καρύδας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Βάζουμε τη μαγειρική σόδα και το baking powder, καθώς και τον πουρέ από το βρασμένο παντζάρι και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Στο τέλος, ενσωματώνουμε τα κομματάκια σοκολάτας.

Ψήνουμε για 25-30’ και κάνουμε το γνωστό τεστ με την οδοντογλυφίδα πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.

Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Screen Shot 2019-12-18 at 10.01.17

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *