Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα μπισκότα θα τα λατρέψεις!

Μία συχνή ερώτηση που μου κάνετε πολύ συχνά για τις συνταγές μου είναι αν γίνονται χωρίς αβγό. Αν και ήδη έχω κάποια μπισκότα χωρίς αβγό και σε άλλες συνταγές γράφω ότι μπορεί να γίνει αντικατάσταση με flax egg (δηλαδή λιναρόσπορο κοπανιστό και νερό), σκέφτηκα ότι είναι μία καλή ιδέα να δημιουργήσω μία συνταγή εξολοκλήρου για vegan μπισκότα.

Το αβγό είναι ένα υλικό που δένει και σφίγγει τις ζύμες, οπότε αν αφαιρεθεί από την εξίσωση πρέπει να μπει στη θέση του ένα αντίστοιχο ενωτικό υλικό. Ένα τέτοιο ενωτικό υλικό μπορεί να είναι οι λιωμένες μπανάνες ή κάποιο nut butter ή το μέλι αν δεν μιλάμε για vegan συνταγές. Επειδή εγώ δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω τίποτα από τα παραπάνω, χρειάστηκαν ορισμένες δοκιμές ώστε να βγει το σωστό αποτέλεσμα, αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε!

Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές σημειώσεις για τη συνταγή!

Screen Shot 2020-06-07 at 17.04.29

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

*Τα συγκεκριμένα μπισκότα είναι μαλακά και πρέπει να τα αφήσετε να κρυώσουν αρκετά πριν τα φάτε, ώστε να σφίξουν. Αφού κρυώσουν, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο και να είναι ακόμα πιο τραγανά!

Αν χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας και όχι ελαιόλαδο, θα βγουν πιο  σφιχτά, αφού το λάδι καρύδας όταν κρυώσει γίνεται στέρεο, κάτι που δεν ισχύει για το ελαιόλαδο.

Αντί για αλεύρι αμυγδάλου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις αν δεν έχετε θέμα με την γλουτένη ή να τρίψετε αμύγδαλα στο multi.

Screen Shot 2020-06-07 at 17.04.49

Υλικά:

2,5 φλιτζ. βρώμη

¾ φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου (δείτε παραπάνω τις σημειώσεις)

2 κουτ. σούπας λιναρόσπορος κοπανιστός +1/3 φλιτζ. νερό

½ φλιτζ. ελαιόλαδο ή λιωμένο λάδι καρύδας (δείτε παραπάνω τις σημειώσεις)

¾ φλιτζ. ζάχαρη καρύδας

¾ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

½ φλιτζ. κομματάκια σοκολάτας 85% κακάο (vegan σοκολάτα αν θέλετε)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον λιναρόσπορο με το νερό, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κάτσει για 7-10 λεπτά. Αυτό το μείγμα θα χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο αβγού.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι αμυγδάλου, την βρώμη, τη ζάχαρη καρύδας και τη σόδα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα με το λιναρόσπορο και ανακατεύουμε καλά. Προσωπικά χρησιμοποιώ τα χέρια μου σε αυτό το σημείο, αλλά αν έχετε μίξερ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Τέλος ενσωματώνουμε με μία σπάτουλα τα κομματάκια σοκολάτας.

Με τα χέρια ή με ένα κουτάλι βάζουμε τα μπισκότα στο ταψί. Τα μπισκότα δεν θα απλώσουν πολύ, οπότε καλό θα ήταν να τα πιέσουμε λίγο με το κουτάλι στο πάχος που επιθυμούμε.

Ψήνουμε για 8-9 λεπτά. Τα μπισκότα μπορεί να σας φανούν μαλακά στην αρχή, αλλά μην ανησυχήσετε! Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα καταναλώσουμε.

Screen Shot 2020-06-07 at 17.05.19

One comment

Reply

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αντί για τον λιναροσπορο με το νερο ποσα αυγά μπορώ να βάλω;
Επισης, την ζάχαρη καρύδας θ μπορούσα να την αντικαταστήσω με καστανή;

Leave a Reply to Φωτεινή Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *