Μία από τις ερωτήσεις που μου κάνουν συνέχεια, πέρα από το αν είμαι χορτοφάγος, είναι τι συμβαίνει όταν βγαίνω έξω για φαγητό.

Συγκεκριμένα, με κοιτούν απογοητευμένοι και μου λένε «πότε δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό που κάνεις, γιατί έχω κοινωνική ζωή». Όσο κι αν θέλω να τους πιάσω εκείνη τη στιγμή από τους ώμους και να ουρλιάξω «Κι εγώωω», καταλαβαίνω γιατί το λένε.

Άνθρωποι είμαστε. Και έξω θα θελήσουμε να βγούμε και να πάμε για φαγητό και να δούμε τους φίλους μας και, στην τελική, δεν μπορούμε να στερήσουμε από τους φίλους ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα να δοκιμάσουν αυτό το τέλειο εστιατόριο που άνοιξε.

Παρ’ ολ’ αυτά, δεν σημαίνει ότι η υγιεινή διατροφή ισοδυναμεί με κοινωνική απομόνωση. Άλλωστε, όπως έχω ξαναπεί, η υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι μία δίαιτα που θα την κάνεις ένα μήνα για να χάσεις 3 κιλά, οπότε πρέπει να βρεις έναν τρόπο να την εντάξεις στη ζωή σου. Και αυτό πρέπει να κάνεις! Οι δικοί μου άνθρωποι γνωρίζουν καλά τι τρώω και τι όχι, αλλά έχει τύχει να πάω με φαγητό με ανθρώπους που δεν γνωρίζω πολύ καλά και δεν θέλω να γίνομαι κουραστική εξηγώντας συνέχεια τι τρώω και τι όχι και ποιος είναι ο τρόπος ζωής μου. Έχω καταφέρει, όμως, να βγω για φαγητό και να μην καταλάβει κανείς ότι δεν τρώω ορισμένα φαγητά. Τι κάνω; Επιλέγω! Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείς σε κάθε παρέα υπάρχει ο περίεργος που δεν τρώει φέτα, η κοπέλα που προσέχει ή ο τύπος που δεν θέλει να βλέπει μπροστά του μανιτάρια.

Οπότε, όταν θελήσεις να βγεις έξω για φαγητό ή σε έχουν καλέσει σε ένα σπίτι για δείπνο, να έχεις στο νου σου τα εξής:

  • Τα cheat meal είναι μέρος της ζωής μας και μάλιστα πολύ σημαντικά, ώστε να μην νιώθουμε ότι δεν πρέπει να φάμε κάτι ή να έχουμε ενοχές επειδή φάγαμε. Ένα νέο μαγαζί που θέλεις πολύ να δοκιμάσεις, η παρέα των φίλων σου ή ένα ραντεβού με τον/την σύντροφό σου αξίζουν σίγουρα ένα cheat meal!
  • Ευτυχώς, η Ελλάδα είναι μία χώρα που από το πιο ακριβό εστιατόριο, μέχρι το κουτούκι του Βαγγέλη στην γωνία μπορείς να βρεις  όσπρια, λαχανικά και κρέατα. Σε κάθε μαγαζί (εξαιρούνται οι πιτσαρίες – δεν θα σας πω ψέματα) μπορείς να βρεις κάτι να φας. Ζήτησε άλλο dressing στην σαλάτα σου, πάρε ένα κρέας ή ψάρι και απόλαυσέ το μαζί με σαλάτα. Γιατί όχι, να φας παϊδάκια ή μπριζόλες με λίγα χόρτα και σαλάτα. Μπορείς να δοκιμάσεις φάβα, μανιτάρια και μία κανονικότατη χωριάτικη, στην οποία θα βάλεις διακριτικά την φέτα στο πλάι.
  • Το φαγητό είναι απόλαυση. Αν αρχίσεις να βάζεις στην διατροφή σου τις λέξεις «πρέπει» και «απαγορεύεται», η σχέση σου με το φαγητό θα είναι πάντα μία σχέση μίσους-πάθους. Όταν αποκτάς μία υγιή σχέση με το φαγητό, το απολαμβάνεις πολύ περισσότερο.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *