Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο να κόψεις τη ζάχαρη, μία για πάντα από τη ζωή σου. Και να συμπληρώσω ότι δεν είναι και ακατόρθωτο.

Ακόμα κι αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε μία διατροφή χωρίς ζάχαρη 100%, έστω και η λίγη ζάχαρη που θα βγάλετε από την καθημερινή σας διατροφή θα είναι κέρδος!

Ακολουθούν 13 πρακτικές συμβουλές και δεδομένα που εμένα με βοήθησαν πολύ.

  1. Αρχίστε να κοιτάζετε τις ταμπέλες των τροφίμων ώστε να δείτε τι είναι αυτό ακριβώς που περιέχουν. Μπορεί να εκπλαγείτε!
  1. Μπορεί στην ετικέτα να μην γράφει ζάχαρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κάποια άλλη τεχνητή γλυκαντική ουσία. Αναζητήστε τις λέξεις «δεξτρόζη», μαλτόζη», «ακεσουλφάμη» (ακεσουλφαμικό κάλιο), «ασπαρτάμη» κλπ.
  1. Θα καταλάβετε ότι το σούπερ μάρκετ δεν είναι ο καλύτερός σας φίλος και θα εκτιμήσετε περισσότερο τις λαϊκές αγορές.
  1. Είναι λογικό να αποζητάτε την ζάχαρη. Είναι θέμα βιολογίας και εξέλιξης. Ο άνθρωπος των σπηλαίων χρειαζόταν την ζάχαρη για να του δώσει ενέργεια, οπότε όταν την έβρισκε μπροστά του την κατανάλωνε δίχως δισταγμό, γιατί δεν ήξερε πότε θα έχει ξανά την ευκαιρία. (φυσικά εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα).
  1. Η σοκολάτα κουβερτούρα που πουλάνε συνήθως δεν είναι τόσο «μαύρη» όσο νομίζετε, αφού δεν έχει πάνω από 40% περιεκτικότητα σε κακάο.
  1. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναφάτε γλυκό.
  1. Οι σοκολάτες που πρέπει να προτιμάτε είναι εκείνες που έχουν 70% περιεκτικότητα κακάο και πάνω.
  1. Με τον καιρό η παλέτα σας θα αρχίσει να αλλάζει και η σοκολάτα 70% θα σας φαίνεται αρκετά γλυκιά.
  1. Το τόνικ έχει ζάχαρη.
  1. Αποφεύγετε όσο μπορείτε τα συσκευασμένα τρόφιμα.
  1. Προσοχή στις σαλάτες. Μπορεί το μπαλσάμικο ξύδι να μην έχει ζάχαρη, αλλά η κρέμα που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εστιατόρια έχει.
  1. Ο καφές είναι το πρώτο και το πιο εύκολο σημείο για να ξεκινήσετε την «απεξάρτησή» σας από τη ζάχαρη.
  1. Και να τρώτε ένα γλυκάκι κάπου κάπου, δεν είναι κακό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *