Μίλα μου για μήλα!

Αγαπημένο φρούτο, από όταν ήμουν πολύ μικρή και η γιαγιά μου μου έκανε “μήλα τσιπς”, όπως τα αποκαλούσε!

Στην πραγματικότητα, ήταν απλά λεπτές φέτες από μήλα. Τόσο απλό και τόσο γευστικό, έχει μείνει στο μυαλό και την καρδιά μου μέχρι σήμερα.

Δεν είναι φοβερό πώς το φαγητό μπορεί να συνδεθεί με τις παιδικές μας αναμνήσεις; Αυτό είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση που θα την κάνουμε κάποια άλλη στιγμή. Προς το παρόν ας επικεντρωθούμε σε αυτό το θεϊκό κέικ με μήλο.

Ζουμερό και αφράτο συνοδεύεται άψογα με ελληνικό καφέ ή ένα εσπρεσάκι και μπορεί να γίνει τέλειο σνακ για το σχολείο των παιδιών. Και ξέρω ότι τα παιδιά θα το λατρέψουν γιατί το κέικ πέρασε το τεστ γευσιγνωσίας της ανιψιάς μου που δεν χαρίζει κάστανο!


View this post on Instagram

Αυτή η μηλόπιτα είναι τόσο νόστιμη και αφράτη που με κάθε μπουκιά κάνει πάρτι ο ουρανίσκος σου! Οπότε, ανυπομονώ να μοιραστώ τη συνταγή μαζί σας! Η συνταγή θα ανέβει με τη νέα χρονιά γιατί είπα να κάνω διακοπές από το μπλογκ, μιας και οι γιορτές αναμένεται να είναι γεμάτες μαγειρική, εξόδους, ταξίδια και συναντήσεις με φίλους και οικογένεια! Παρ’ ολ’ αυτά, θα μοιράζομαι μαζί σας, μέσα από το Instagram, ιδέες για γιορτινά γλυκά και αλμυρά πιάτα και φυσικά όλα όσα θα μαγειρέψω και θα φάω αυτές τις μέρες! Και πιστέψτε με, θα είναι πολλά! Καλές γιορτές να έχουμε! 🎅🏽🎅🏽🎅🏽 #bubblesandavocados #foodie #foodblogger #foodphotography #foodporn #applepie #cleaneating #paleo #healthyrecipes #easyrecipes #noaddedsugar @saveurmag @hautescuisines @food52 #food52

A post shared by Bubbles & Avocados (@bubbles_kat) on

Λίγα λόγια για τη συνταγή.

Όπως θα δείτε, έκανα τη συνταγή σε φόρμα των 20 εκ. Προσωπικά μου αρέσει το κέικ να είναι λίγο ψηλό, αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο μεγαλύτερη φόρμα ή τετράγωνο ταψάκι. Αν βάλετε μεγαλύτερη φόρμα, θα πρέπει να μειώσετε λίγο και τον χρόνο ψησίματος γιατί το κέικ θα είναι πιο λεπτό!

Συνολικά για τη συνταγή θα χρειαστείτε, περίπου, 2,5 μήλα. Κάποια θα γίνουν πουρές και κάποια άλλα θα μπουν μέσα στο κέικ.

Το μισό μήλο που μένει, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε το κέικ σας, όπως έκανα εγώ!

Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, αυτό που κάνω εγώ όταν ακολουθώ μία συνταγή είναι να βάζω χρόνο ψησίματος ελαφρώς λιγότερο από εκείνο που λέει η συνταγή ώστε να είμαι σίγουρη ότι δεν θα παραψηθεί! Στη συγκεκριμένη συνταγή που ο χρόνος ψησίματος είναι 35 με 40 λεπτά, προτείνω να βάλετε τον χρόνο στα 30 λεπτά ώστε να ρίξετε μία πρώτη ματιά!

Ας δούμε τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά:

1 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

¼ φλιτζ. αλεύρι καρύδας

1 φλιτζ. ταπιόκα

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουτ. γλυκού κανέλα

½ κουτ. γλυκού κουρκουμάς

1/3 φλιτζ. μέλι

3 αβγά

¼ φλιτζ. ελαιόλαδο

½ φλιτζ. πουρέ μήλου (περίπου 1 μήλο περασμένο από το μούλτι μέχρι να γίνει πουρές)

1,5 φλιτζ. μήλο ψιλοκομμένο ή τριμμένο (περίπου 1,5 μήλο)

Screen Shot 2020-01-06 at 19.08.58

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία στρογγυλή φόρμα (20 εκ.).

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά μαζί με το μέλι, την κανέλα και τον κουρκουμά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον πουρέ μήλου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στο μείγμα, όλα τα στέρεα (αλεύρι αμυγδάλου, αλεύρι καρύδας, ταπιόκα, μαγειρική σόδα) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Τέλος, ενσωματώνουμε τα κομματάκια μήλου και ανακατεύουμε μία μία σπάτουλα.

Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και αν θέλουμε διακοσμούμε το κέικ με μερικές φέτες μήλου.

Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά, κάνοντας το γνωστό κόλπο με την οδοντογλυφίδα για να δούμε ότι είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να κρυώσει πριν το αφαιρέσουμε από την φόρμα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *