Δροσερό και χρωματιστό πιάτο! Με λίγα λόγια, ένα όνειρο!

Οι φακές είναι γενικά από τα πολύ αγαπημένα μου όσπρια. Τον χειμώνα τις τρώω με μπόλικο ξύδι (και χωρίς ντομάτα – σταυρώστε με!) και το καλοκαίρι για να αναπληρώσω το κενό από τη χειμωνιάτικη συνήθειά μου τις μετατρέπω σε κρύα, δροσερή φακοσαλάτα, ιδανική για τι μέρες που η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή που δεν θέλεις να φας κάτι ζεστό! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώγεται όλο το χρόνο!

Η συνταγή είναι για 4 μερίδες.

Screen Shot 2019-08-05 at 19.21.42

Υλικά:

500 γρ. φακές ελληνικές (χονδρές)

1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1,5 φλιτζ. ντοματίνια

1 αβοκάντο

1 μεγάλο καρότο τριμμένο

1 χούφτα μαϊντανός

ελαιόλαδο

μπαλσάμικο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις φακές σε ένα κατσαρολάκι με νερό και τις βάζουμε να βράσουν. Μόλις πάρει βράση, τις σουρώνουμε, πετάμε το πρώτο νερό και τις ξαναβάζουμε στο κατσαρολάκι να βράσουν για 20 με 30 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι).

Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις κρυώσουν, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο, τα ντοματίνια που τα έχουμε κόψει στη μέσα, το αβοκάντο κομμένο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Βάζουμε ελαιόλαδο και μπαλσάμικό. Δεν σας δίνω αναλογίες, πυρ κατά βούληση!

Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και σερβίρουμε!

Θα σας πρότεινα να αφήσετε τη σαλάτα λίγη ώρα στο ψυγείο, πριν τη σερβίρετε για να βγουν όλα τα αρώματα από το κρεμμύδι και να δέσουν τα υλικά.

Screen Shot 2019-08-05 at 19.21.58

Σε κάθε περίπτωση, είναι μούρλια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *