Ένα χορτοφαγικό, πεντανόστιμο φαγητό!

Αγαπώ την ινδική κουζίνα και γενικά όλα τα κάρυ! Ακόμα περισσότερο, τα χορτοφαγικά γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να φάει κανείς κάτι που δεν έχει κρέας, είναι διαφορετικό από την καθημερινή μας κουζίνα και είναι απίστευτα γευστικό και αρωματικά.

Η ινδική κουζίνα φημίζεται για τα αρώματά της, που έρχονται τόσο από την κρέμα καρύδας που χρησιμοποιείται κατά κόρον, αλλά και από τα μπαχαρικά, όπως είναι ο κόλιανδρος, το κύμινο και το τζίντζερ.

Γενικά, πρόκειται για μία κουζίνα που μπορεί να φαίνεται βαριά λόγω των μπαχαρικών, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά ελαφριά και εύπεπτη (τουλάχιστον για το δικό μου στομάχι)!

Μετά το κάρυ με γλυκοπατάτα, που έχετε ήδη αγαπήσει, επιστρέφω με τη δική μου εκδοχή για κάρυ με φακές! Ελπίζω να το αγαπήσετε όσο κι εγώ!

Screen Shot 2020-12-28 at 10.25.15

Υλικά:

1 φλιτζ. φακές

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 ντομάτα κομμένη σε κύβος

1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού πελτές

1 κουτ. σούπας κάρυ σκόνη

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1 κουτ. γλυκού γκαραμ μασαλα (προαιρετικά)

200 ml κρέμα καρύδας

1 μεσαία γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους (προαιρετικά)*

αλατοπίπερο

Screen Shot 2020-12-28 at 10.26.03

Εκτέλεση:

Γεμίζουμε μία μεσαία κατσαρόλα με νερό και κάνουμε μία πρώτη βράση στις φακές. Τις στραγγίζουμε.

Στο ίδιο κατσαρολάκι βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κάρυ και το κύμινο σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίζει να καίει το λάδι και να βγάζουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους, ρίχνουμε το κρεμμύδι και την ντομάτα. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και την βάζουμε στη μέση. Σοτάρουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον πελτέ, τις φακές (που έχουμε στο σουρωτήρι) και 750ml νερό.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν οι φακές για 35 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας ανά διαστήματα ώστε να μην κολλήσουν.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό παραπάνω.

Μόλις έχουν μαλακώσει οι φακές μας, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, δυναμώνουμε την φωτιά και μόλις αρχίζει να κοχλάζει αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε το κάρυ μας να ξεκουραστεί. Αν θέλουμε το κάρυ μας πιο κρεμώδες, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη κρέμα καρύδας ακόμα!

Σερβίρεται τέλεια με ρύζι μπασμάτι και κόλιανδρο ή μαϊντανό!

*Σε περίπτωση που θέλετε να προσθέσετε και γλυκοπατάτα στο κάρυ σας, την βάζετε μέσα στις φακές στα 20 λεπτά ψησίματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *