Τι είναι επιτέλους αυτή η ταπιόκα;

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνετε είναι τι είναι η ταπιόκα ή πώς ακριβώς φτιάχνεται το αλεύρι αμυγδάλου και σε τι διαφέρει από τα κανονικά άλευρα. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν καλή ιδέα να σας ετοιμάσω ένα γλωσσάρι/οδηγό για να κατανοήσετε όλα αυτά τα υλικά που δεν έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε.

Αλεύρι αμυγδάλου: Το αλεύρι αμυγδάλου δεν είναι στην πραγματικότητα αλεύρι αλλά τριμμένο αμύγδαλο, περασμένο από μία σίτα. Είναι σαν πούδρα από το αλεσμένο αμύγδαλο.

Αλεύρι καρύδας: Το ίδιο ισχύει και για το αλεύρι καρύδας που είναι ουσιαστικά μία πούδρα από αλεσμένη καρύδα. Όσοι αγαπούν την καρύδα θα το λατρέψουν, όσοι δεν την αγαπούν και τόσο, να ξέρετε ότι δεν έχει τόσο έντονη γεύση καρύδας.

Ταπιόκα (άμυλο ταπιόκας): Είναι μία πούδρα, με πηκτικές ιδιότητες, η οποία προέρχεται από την ρίζα του φυτού μανιόκα (ή γιούκα, όπως είναι πιο γνωστό στην Ελλάδα) που βρίσκεται στην Λατινική Αμερική.

Γάλα αμυγδάλου: Φτιάχνεται αποκλειστικά από αμύγδαλα.

Γάλα καρύδας: Φτιάχνεται από την ψίχα της καρύδας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο ειδών «γάλατα καρύδας». Το ένα θα το βρείτε σε χάρτινο κουτί (προσοχή μην έχει ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά) και το άλλο σε τενεκεδάκι. Το πρώτο είναι πιο αραιό και μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό σας γάλα, στα δημητριακά σας κλπ. Το δεύτερο, που στο εξωτερικό αναφέρεται ως «κρέμα καρύδας», είναι πιο πηχτό και χρησιμοποιείται περισσότερο στην ζαχαροπλαστική, ειδικά σε μους.

Arrowroot: Είναι η σκόνη (πούδρα) από την ρίζα του φυτού arrowroot και έρχεται από την Λατινική Αμερική. Συχνά χρησιμοποιείται στις συνταγές αντί για την ταπιόκα.

Λάδι καρύδας: Φτιάχνεται από την ψίχα της καρύδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *