Ειδικά για λουκουμάκια!

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μπει στη ζώνη του ῞χωρίς ζάχαρη῞προκειμένου το λουκουμάκι να μπορεί σύντομα να τρώει όλα αυτά που φτιάχνω. Και ανυπομονώ πολύ για αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, δεν πιστεύω ότι τα φαγητά των μωρών πρέπει να είναι νερόβραστα και χωρίς γεύση, μου φαίνεται αρκετά παλιακή αυτή η λογική.

Η ζάχαρη από την άλλη είναι άλλο πράγμα. Εννοείται το παιδί θα εκτεθεί στη ζάχαρη και σε διάφορα άλλα (σαν αυτά που τρώει ο Φώτης για παράδειγμα…) και, προσωπικά, δεν θα μου άρεσε να δαιμονοποιήσω ή να απαγορεύσω κάποιο τρόφιμο.

Απαγορεύω μόνο στον Φώτη να τρώει μόλτο και τα φέρνει κρυφά στο σπίτι!

Σοβαρά τώρα, αν και η λογική της απαγόρευσης δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνη πιστεύω ότι μεγαλώνουμε ψάχνοντα πάντα το γλυκό, καθώς είναι στο dna μας. Ο άνθρωπος χρειαζόταν ζάχαρη για να επιβιώσει και να πάρει ενέργεια. Η ζάχαρη τότε ήταν δύσκολο να βρεθεί, οπότε την αναζητούσε. Πλέον, η ζάχαρη δεν είναι δύσκολο να βρεθεί και οι περισσότεροι μεγαλώνουμε χωρίς να έχουμε συνηθίσει τις πικρές και τις ξινές γεύσεις, οπότε είναι λογικό και να μην τις προτιμάμε μεγαλώνοντας.

Screen Shot 2021-11-21 at 22.01.25

Αφού, λοιπόν, έκανα αυτή την εισαγωγή, ας πούμε και για τη συνταγή.

Πρόκειται για μάφιν που θα τα χαρακτήριζα ῞άγλυκα῞ γλυκά αλλά εξαιρετικά νόστιμα. Δηλαδή, ιδανικά για ένα μικρό παιδί που ξεκινάει σιγά σιγά να δοκιμάζει γεύσεις.

Τώρα αν θα θέλατε να τα κάνετε πιο γλυκά, υπάρχει τρόπος. Αρχικά, μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη καρύδας στο μείγμα. Δεν θα αλλάξει κάτι στο ψήσιμο. Αν θέλετε να επιμείνετε στο ῞χωρίς ζάχαρη῞ αλλά να τα κάνετε και πιο γλυκά, μπορείτε να βράσετε τα μήλα και να τα αλέσετε.

Εγώ έβαλα ωμά 2 ζουμερά μήλα στο μείγμα, πάντως, και σας συστήνω να το δοκιμάσετε!

Screen Shot 2021-11-21 at 22.00.41

Υλικά:

2 μήλα καθαρισμένα και αλεσμένα (ή βρασμένα και αλεσμένα)

1 φλιτζ. Αλεύρι αμυγδάλου

1 αβγό

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

1/2  κουτ. σούπας κανέλα

2 κουτ. σούπας ταχίνι (ή αμυγδαλοβούτυρο)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και στρώνουμε θήκες μέσα στο ταψί για μάφιν.

Σε ένα μπολ τα αλεσμένα μήλα, το αβγό και το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Βάζουμε τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και το αλεύρι αμυγδάλου.

Με ένα κουτάλι βάζουμε το μείγμα στις θήκες, ώστε να καλύψει τα ¾.

Ψήνουμε για 15 με 17 λεπτά.

Θα έχουμε 8 μάφιν.

 

2 comments

Reply

μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι αμυγδάλου?

Reply

πόσα γραμμαρια είναι το αλευρι αμυγδάλου??? ευχαριστω

Leave a Reply to eirini Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *