Χωρίς τύλιγμα!

Όταν ξεκίνησα να φτιάχνω αυτούς τους λαχανοντολμάδες, το έκανα μετά από έμπνευση της μαμάς μου που της είχε πει τη συνταγή μία κυρία στο κομμωτήριο.

Τρέχα γύρευε δηλαδή.

Μου τους είχε πλασάρει τότε ως “τους λαχανοντολμάδες της τεμπέλας” αλλά δεν μπορώ να σας εξηγήσω πόσο πολύ απεχθάνομαι αυτόν τον όρο στη μαγειρική ή και οπουδήποτε.

Ότι δηλαδή αν θέλεις να κάνεις κάτι εύκολο και απλό στη μαγειρική είσαι τεμπέλα…

Μήπως απλά είσαι γρήγορη και αποτελεσματική και δεν έχεις χρόνο για πολλά πολλά;

Γιατί ντε και καλά πρέπει να είσαι τεμπέλα;;;

Αυτός είναι και ο λόγος που άλλαξα τον τίτλο της συνταγής (να είναι καλά η φίλη Ασπασία που με βοήθησε να τον βρω) σε κάτι που νομίζω δείχνει περισσότερο την ουσία της συνταγής.

Μία παραλλαγή ενός νόστιμου και αγαπημένου φαγητού στη γρήγορη και εύκολη εκδοχή του!

Screen Shot 2022-05-18 at 22.49.28

Πήρα, λοιπόν, τη συνταγή της μαμάς μου, έκανα τα δικά μου και σας παρουσιάζω τη δική μου εκδοχή σβέλτων λαχανοντολμάδων που δεν χρειάζονται τύλιγμα.

Άλλωστε, έχουν την ίδια ακριβώς γεύση. Πιστέψτε με!

 

Λίγα λόγια για τη συνταγή:

Το λάχανο δεν το ζεματίζουμε πριν και μπορεί κάποια κοτσάνια να είναι λίγο σκληρά, αφού μαγειρευτεί το φαγητό μας, όπως και στους κανονικούς λαχανοντολμάδες. Οπότε μπορείτε απλά να το αφαιρέσετε.

Εγώ δίνω τη συνταγή για τη δική μου γέμιση, αλλά μπορείτε να κάνετε τη συνταγή με οποισδήποτε συνταγή κάνετε εσείς ήδη στο σπίτι. Κρατήστε το σκεπτικό, δηλαδή ότι δεν χρειάζεται τύλιγμα και κάντε το με τον τρόπο σας!

Screen Shot 2022-05-18 at 22.49.56

Υλικά:

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

½ με ¾ φλιτζ. ρύζι καρολίνα

½ λάχανο

1 ντομάτα

1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας

1 καρότο

1 κολοκύθι

1 κρεμμύδι

ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Αρχίζουμε να βγάζουμε τα φύλλα από μισό λάχανο (ίσως και λιγότερο). Δεν μας νοιάζει καθόλου αν σπάσουν, δεν τα θέλουμε ολόκληρα.

Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μούλτι αλέθουμε το καρότο, τη ντομάτα, το κολοκύθι, το κρεμμύδι και τον πελτέ, μαζί με λίγο ελαιόλαδο.

Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα λαχανικά μας.

Προσθέτουμε μέσα και το ρύζι, αφού πρώτα το έχουμε το ξεπλύνουμε με κρύο νερό.

Προσθέοτυμε αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια όπως θα πλάθαμε μπιφτέκια και πάμε να στήσουμε.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο και στρώνουμε από πάνω μερικά φύλλα από το λάχανο, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος.

Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε πάνω στο λάχανο.

Στρώνουμε άλλη μία στρώση με λάχανο και τοποθετούμε τα κεφτεδάκια μας από πάνω.

Screen Shot 2022-05-18 at 22.51.18

Επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε πλάσει όλο το μείγμα με τον κιμά.

Στο τέλος, καλύπτουμε με μία στρώση από λάχανο, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα, αλατοπίπερο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο τοποθετημένο ανάποδα.

Βάζουμε νερό μέχρι να φτάσει στο πιάτο η στάθμη του νερού και να καλύψει τους λαχανοντολμάδες και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει μία βράση, βάζουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μεσαίο προς χαμηλό.

Μαγειρεύουμε για 1 ώρα.

Μετά τη μία ώρα βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 με 20 λεπτά ακόμα.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *