Θα λερώσετε μόνο ένα σκεύος και μέσα σε 20᾽ είναι στον φούρνο!

Τα γεμιστά αποτελούν πλέον ένα από τα πολύ αγαπημένα μου φαγητά, αλλά όταν ήμουν μικρή δεν με τρέλαιναν και τόσο.

Η μητέρα μου ακόμα και τώρα δεν μπορεί να φάει πιπεριά, ούτε καν να την μυρίσει, οπότε φτιάχναμε μόνο γεμιστές ντομάτες, από τις οποίες έτρωγα μόνο τη γέμιση. Όταν άρχισα να τα φτιάχνω μόνη μου και να βάζω πιπεριές, ένας νέος κόσμος άνοιξε μπροστά μου και έγινε ένα από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά! Παρ᾽ολ´αυτά, αυτό που υιοθέτησα κι εγώ από τη συνταγή της μαμάς μου είναι ο τρόπος που κάνουμε τη γέμιση και δεν περιλαμβάνει τσιγάρισμα ή μαγείρεμα στο ρύζι.

Έτσι, τα δικά μου γεμιστά είναι το ίδιο γευστικά, αλλά απαιτούν λιγότερα σκέυη, λιγότερο κόπο και λιγότερο συμμάζεμα μετά!

Σας γράφω τη δική μου ενδεικτική συνταγή, την οποία μπορείτε να αλλάξετε ανάλογα με τα γούστα σας ή να γεμίσετε ό,τι λαχανικό θέλετε!

Επίσης, θα μοιραστώ μαζί σας τον δικό μου τρόπο, που απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, ένα μόνο σκεύος και μέσα σε 20᾽το πολύ τα γεμιστά σας θα είναι στον φούρνο!

Σημειώσεις:

  • Η συνταγή αυτή είναι μετρημένη για 4 πιπεριές και 5 ντομάτες. Αν αποφασίσετε να βάλετε λιγότερες ντομάτες, τότε στη γέμιση καλό θα ήταν να προσθέσετε 1 ή μισή ντομάτα ακόμα για να είναι εξίσου ζουμερή.
  • Χρησιμοποιώ εμαγιέ γάστρα, αλλά μπορείτε να βάλετε ένα ταψί το οποίο θα καλύψετε με αλουμινόχαρτο (εγώ βάζω λαδόκολλα και από πάνω το αλουμινόχαρτο ώστε να μην ακουμπάει απευθείας στο φαγητό).
  • Δεν θα σας βάλω ποσότητα για το λάδι. Πυρ κατά βούληση! Μην το φοβηθείτε γιατί είναι ένα λαδερό φαγητό.
  • Δεν βάζω φρυγανιά στα καπάκια από τα γεμιστά γιατί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.
  • Τη γέμιση την φτιάχνω μέσα σε έναν μεγάλο πολυκόπτη, αλλά αν έχετε μούλτι θα χρειαστείτε και ένα μεγάλο μπολ.
  • Μέσα στο ταψί μπορείτε να βάλετε κομμένες πατάτες, γλυκοπατάτες ή άλλα λαχανικά.

 

Screen Shot 2021-07-15 at 18.15.16

Υλικά:

4 μεγάλες πιπεριές χρωματιστές

5 ντομάτες

Ρύζι γλασέ ή Καρολίνα (υπολογίζετε 1,5 κουτ. σούπας για κάθε γεμιστό)

1 καρότο καθαρισμένο

1 κολοκυθάκι

1 μεγάλο κρεμύδι (ή 2 μικρά) καθαρισμένο

Δυόσμος (1 χούφτα περίπου)

Μαϊντανός (μισό ματσάκι)

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

Πλένουμε καλά όλα μας τα λαχανικά και ανοίγουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες.

Καθαρίζουμε το εσωτερικό από τις πιπεριές και με ένα κουτάκι αφαιρούμε το εσωτερικό κομμάτι από την ντομάτα. Ακουπάμε τις πιπεριές και τις ντομάτες στη γάστρα μας.

Σε έναν μεγάλο πολυκόπτη βάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, το καρότο κομμένο στη μέση, το κολοκύθι, το κρεμμύδι κομμένο στα 4, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και χτυπάμε.

Προσθέτουμε αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε το μείγμα για να διορθώσουμε το αλάτι αν θέλουμε.

Αφαιρούμε τις λεπίδες από τον πολυκόπτη και μέσα στον “κουβά” ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Υπολογίζουμε 1,5 κουταλιά για κάθε γεμιστό.

Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες (στα ¾) και βάζουμε τα καπάκια. Αν μας έχει μείνει γέμιση, την ρίχνουμε στα κενά της γάστρας. Ρίχνουμε ελαιόλαδο να πάει σε όλα τα γεμιστά, ελάχιστο νερό, λίγο αλάτι και κλείνουμε το καπάκι.

Ψήνουμε σκεπασμένα για 1 ώρα περίπου. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15 περίπου λεπτά.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *