Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε μαγιά!

Για όσους αποφεύγουν την γλουτένη ή δεν τρώνε δημητριακά, το ψωμί είναι κάτι που μπορεί να τους λείπει πολλές φορές. Αν και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να το αντικαταστήσεις και έχω ήδη προτείνει πολλές συνταγές, δεν σταματάω να πειραματίζομαι στην κουζίνα.

Αυτό το ψωμάκι βγαίνει πολύ αφράτο και, αν και δεν μπορεί να γίνει τοστ, γιατί δεν είναι τόσο σταθερό, μπορεί να γίνει το τέλειο πρωινό μαζί με ταχίνι και μέλι ή αβοκάντο με αβγό!

Το αλεύρι βρώμης είναι ένα άλευρο με τάση να τρίβεται, οπότε είναι σημαντικό να το αφήσετε να κρυώσει πριν το κόψετε για να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερό.

Εννοείται αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αλεύρι βρώμης, αλέθοντας τις νιφάδες, απλά θα χρειαστεί αν το κοσκινίσετε ώστε να είναι φίνο το αποτέλεσμα.

Όσο για το μέλι, μπορείτε ακόμα και να το παραλείψετε ή να βάλετε λίγο παραπάνω, ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε. Προσωπικά μου αρέσει να έχει μία ελαφριά γλυκάδα, η οποία “σπάει” την έντονη επίγευση που αφήνει ο λιναρόσπορος.

Επιπλέον, εγώ έβαλα ηλιόσπορο στο μείγμα, αλλά μπορείτε να βάλει όποιους σπόρους θέλετε εσείς, ακόμα και να κάνετε ένα μιξ!

Η συνταγή είναι πολύ απλή και θα χρειαστείτε μόνο ένα μπολ για να την κάνετε!

Screen Shot 2020-03-29 at 14.53.01

 

Υλικά:

2 φλιτζ. αλεύρι βρώμης

¾ φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

2 αβγά

1 φλιτζ. φυτικό γάλα της επιλογής σας (εγώ έβαλα γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη)

¼ φλιτζ. λιναρόσπορος κοπανισμένος (μπορείτε να τον τρίψετε αν έχετε ολόκληρο)

2 κουτ. σούπας μέλι (μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά παραπάνω αν το θέλετε πιο γλυκό)

1 κουτ. σούπας ηλιόσπορος (ή κολοκυθόσπορος)

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουτ. γλυκού baking powder

μία πρέζα αλάτι

Screen Shot 2020-03-29 at 14.52.46

Εκτέλεση:

Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία φόρμα μακρόστενη (25 εκ.) και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το μέλι.

Ρίχνουμε το αλεύρι βρώμης, το αλεύρι αμυγδάλου και τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τη μαγειρική σόδα, το baking, το αλάτι και το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε.

Τέλος, ενσωματώνουμε τον ηλιόσπορο.

Πριν βάλουμε το μείγμα μας στη φόρμα, το αφήνουμε να σταθεί για 5-7 λεπτά για να απορροφηθούν τα υγρά από το μείγμα και να σφίξει το μείγμα.

Το βάζουμε στην φόρμα, αν θέλουμε ρίχνουμε λίγη βρώμη από πάνω και ψήνουμε για 37-40 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε το ψωμί μας από τον φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.

6 comments

Reply

Καλησπέρα.

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Η αναλογία γάλα (αμυγδάλου) με τα 2 άλευρα δε μου βγήκε παρότι ακολούθησα πιστά τη συνταγή, χρειάστηκε να προσθέσω γάλα αμυγδάλου.

Επίσης, το χρώμα δε μου βγήκε όπως στη φωτό, πιο ανοιχτόχρωμο.

Reply

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΕΥΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ,ΑΛΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ ΝΤΙΝΚΕΛ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ.

Reply

Εξαιρετική συνταγή! Την αγαπήσαμε οικογενειακώς! Βγήκε μυρωδάτο, αφράτο και πολύ γευστικό: τέλειο για πρωινό ή απογευματινό. Ο μικρός το λάτρεψε

Reply

Εξαιρετική συνταγή.Από τότε που τη δοκίμασα αυτό είναι το ψωμί πλέον στο σπίτι μου.Μπράβο Κατερίνα!

Reply

Θα μπορούσα αντι για αλυερι αμυγδάλου να βάλω καρύδας???

Leave a Reply to Φαίη Λαμπροπούλου Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *