Ακόμη μία συνταγή που προέκυψε από την ανάγκη της οικογένειάς μας. Και συγκεκριμένα, την ανάγη του λουκουμιού να παίρνει απογευματινό στο σχολείο!

Πριν από το λουκούμι, σπάνια θα σκεφτόμουν να κάνω οτιδήποτε σε τυροπιτάκι, μιας και δεν τα προτιμούσαμε ιδιαιτέρως.

Δεν είχαμε κάτι εναντίον τους, αλλά δεν θα τα βάζαμε ως σνακ!

Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ, το ίδιο και οι διατροφικές και καθημερινές ανάγκες του λουκουμιού. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη του απογευματινού! Συχνά τρώει γιαούρτι ή βραστά καρότα και λαχανικά, ενώ άλλες φορές του δίνω απλά λίγο από το μεσημεριανό. Στο σχολείο, προτιμώ, όμως, να έχει πιο εύκολα πράγματα για να φάει και που δεν λερώνουν και τόσο όσο το γιαούρτι, χωρίς να χάνουν από θρέψη.    

To αλεύρι Ζέας είναι πολύ γνώριμο σπίτι μας, αφού η μητέρα μου το χρησιμοποιεί πολλά χρόνια για ψωμάκια και άλλα αρτοσκευάσματα, οπότε σκέφτηκα ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω κι εγώ για να κάνω το ζυμάρι για τα πιτάκια μου.

Το αποτέλεσμα είναι κάτι σαν ζύμη κουρού.

Για τη γέμιση, έβαλα μισή ποσότητα μανούρι και μισή ποσότητα λευκό κατσικίσιο τυρί, αλλά εννοείται μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε. Και προσέθεσα και κολοκύθα που είναι η εποχή της. 

Μου αρέσουν πολύ αυτά τα ανακατεμένα, γιατί βοηθούν τα παιδιά να μην γίνουν επιλεκτικά. 

Όσον αφορά το άνοιγμα της ζύμης, δεν είμαι και ειδική, αλλά δεν χρησιμοποιήσα πλάστη. Χρησιμοποίησα τον πάτο από ένα μπολάκι για να ανοίξω το κάθε πιτάκι και το πάνω μέρος από το μπολάκι για να κόψω το ζυμάρι στρογγυλό!

Υλικά:

Για τη ζύμη

1,5 φλιτζ αλεύρι Ζέας

½ φλιτζ. νερό

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μηλόξυδο

αλάτι

Για τη γέμιση

1 αβγό

1 φλιτζάνι τριμμένο λευκό τυρί (εγώ έβαλα κατσικίσιο και μανούρι

½ φλιτζ. κολοκύθα βρασμένη σε κυβάκια

δυόσμος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μας, το νερό και τα υπόλοιπα υλικά και δουλέυουμε το ζυμάρι μας. Αν δούμε ότι κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Σε μία καθαρή επιφάνεια, βάζουμε το ζυμάρι μας, το κόβουμε σε ίσα μέρη (περίπου 7) και αρχίζουμε να ανοίγουμε το καθένα ξεχωριστά. Δεν θέλουμε να είναι πάρα πολύ λεπτό.

Εντωμεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό και ρίχνουμε το τυρί με την κολοκύθα. Τα πατάμε όλα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τον δυόσμο αν θέλουμε.

Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση σε κάθε πιτάκι μας και το κλείνουμε ώστε να γίνει μισοφέγγαρο. Πατάμε καλά τις άκρες για να κλείσει, είτε με ένα πιρούνι, είτε με τα δάχτυλά μας.

Τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.

Θα έχουμε 10 πιτάκια!

One comment

Reply

Καλησπερα, κολλαει αρκετα αυτη η ζύμη με αποτέλεσμα να προσθετω αρκετο ακόμα αλευρι μεχρι να σταματησει να κολλαει, αλλα ετσι τα τυροπιτακια γινανε αρκετα σκληρά. Τι προτείνεις? Ευχαριστώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *