Τις κόκκινες φακές τις φτιάχναμε πάντα στο σπίτι. Βλέπετε, υπήρχαν καταβολές από Αλεξάνδρεια όπου ήταν συνηθισμένο πιάτο. Ειδικά για τον χειμώνα είναι μία εύκολη σούπα που γίνεται βελουτέ και μπορεί να φτιαχτεί σε διαφορετικές παραλλαγές. Αυτή είναι η πιο απλή εκδοχή τους.

Υλικά:

½ πακέτο κόκκινες φακές

1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα

2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα στα δύο

1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη στα 4

αλατοπίπερο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τις κόκκινες φακές, τις βράζουμε για 5 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, με νερό ίσα ίσα να τις σκεπάσει.

Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το καρότο, την ντομάτα και το αλατοπίπερο. Μόλις αρχίζει να βράζει, βάζουμε την φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην μας κολλήσουν.

Οι φακές μας θα αρχίσουν να λιώνουν, αλλά δεν μας πειράζει αφού μετά θα τις περάσουμε από τον μύλο.

Μόλις περάσει το μισάωρο, περνάμε τις φακές από έναν μύλο ή από το ειδικό μηχάνημα για τις σούπες (ραβδομπλέντερ). Αν δεν έχετε τίποτα από τα δύο μπορείτε να κάνετε την σούπα βελουτέ και μέσα στο multi ή το μπλέντερ.

Βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα το ομογενοποιημένο πλέον μείγμα, ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο και μόλις πάρει μία βράση αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Γιάννης Μακρογιαννέλης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *