Πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου και δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με μία χριστουγεννιάτικη συνταγή με κουλουράκια!

Με χαρούπι, αλεύρι ζέας και πορτοκάλι, αυτά τα κουλουράκια θυμίζουν πολύ μελομακάρονο στη γεύση, κι ας μην έχουν μέλι! Άλλωστε, η κανέλα, το γαρύφαλλο και το άρωμα από το πορτοκάλι είναι τόσο συνδεδεμένα με τις γιορτές που αυτομάτως μας βάζουν σε χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Στο δικό μας σπίτι, έχουμε κάνει την εξής συμφωνία: ο λουκούμης μπορεί να παίρνει όσα βιβλία θέλει, όχι όμως όσα παιχνίδια θέλει. Αυτός είναι και ο λόγος που σπάνια θα του πω όχι σε βιβλίο. Τα Χριστούγεννα είναι μία τέλεια αφορμή για να αγοράσετε καινούρια βιβλία και υπάρχουν πολλές καλές επιλογές εκεί έξω! Εμείς για φέτος, επιλέξαμε Τα πιο τέλεια Χριστούγεννα και το 25 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, τα οποία προμηθευτήκαμε από το Tiny Toes, που ξέρετε ότι το αγαπώ!

Επιστρέφω όμως στα κουλουράκια με λίγες πληροφορίες που ίσως σας φανούν χρήσιμες!

Για το αλεύρι ζέας τα έχω ξαναπεί, αν δεν βρίσκετε ζεάς μπορείτε να βάλετε δίκοκκο ή ντίνκελ! Είναι το ίδιο πράγματα.

Για γλυκαντικό έχω βάλει ζάχαρη καρύδας γιατί μου αρέσει που δεν αφήνει τόση γλύκα. Αν θέλετε να αντικαταστήσετε με μέλι, δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά θεωρώ θα δουλέψει, απλά ίσως χρειαστεί λίγο αλευράκι παραπάνω εφόσον βάζετε περισσότερο υγρό στοιχείο με το μέλι.

Το μείγμα μας θα είναι σαν πλαστελίνη. Το δουλεύετε με το χέρι και κάνετε τα κουλουράκια σας.


Υλικά:

2,5 φλιτζ. αλεύρι ζέας

1/3 φλιτζ. χαρουπάλευρο

½ φλιτζ. + 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκάλι (περίπου 1,5 πορτοκάλι)

½ φλιτζ. ζάχαρη καρύδας

2 κουτ. γλυκού baking powder

1 κουτ. γλυκού κανέλα

½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά μας και το baking και τα ανακατεύουμε με μία μαρίζ (σπάτουλα).

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σιγά σιγά τον χυμό. Τέλος βάζουμε και το ξύσμα.

Εκεί πρέπει να μπει χέρι για το ζύμωμα! Θέλουμε ένα ζυμαράκια σαν πλαστελίνη.

Παίρνουμε μπαλάκια από το ζυμάρι και τα ανοίγουμε σαν μακαρόνια (μήκος ένα δάχτυλο περίπου). Και τα κάνουμε κουλουράκια. Μπορείτε να κάνετε και κάποια μπαστουνάκια. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί μας. Δεν μας πειράζει να είναι αρκετά κοντά.

Αν θέλουμε βάζουμε και σουσάμι.

Θα έχουμε περίπου 25 κουλουράκια.

Ψήνουμε για 12 με 14 λεπτά.

Κάνετε τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας ΕΔΩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *