Αφράτα και ζουμερά!

Με ξέρετε ότι δεν τα πηγαίνω καλά με τα περίπλοκα και τα δύσκολα. Από την άλλη μου αρέσουν πολύ τα σουτζουκάκια ή τα κοκκινιστά κεφτεδάκια για να το θέσω πιο ορθά, μιας και σουτζουκάκια είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Οπότε, έπρεπε να απλοποιήσω αυτή τη συνταγή για να την φέρω στα μέτρα και στους χρόνους μας.

Η βασική αλλαγή είναι ότι δεν τηγανίζω, ούτε ψήνω τα κεφτεδάκια πριν τα βάλω στη σάλτσα. Τα πετάω μπλουμ μέσα και πραγματικά δεν έχουν καμία διαφορά! Παραμένουν αφράτα και πολύ γευστικά και ο λόγος είναι επειδή τα ζυμώνω ακριβώς όπως κάνω και τα μπιφτέκια!

Σημείωση για τη συνταγή:

Η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε παίζει σημαντικό ρόλο. Θέλουμε μία με πλατύ πάτο ώστε να χωρέσουν αρκετά κεφτεδάκια. Ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλα προσθέτουμε και τα υγρά για το μαγείρεμα. Η σάλτσα θέλουμε να είναι στο ύψος που έχουν τα κεφτεδάκια μας, αλλά μην ξεχνάτε ότι όσο προσθέτουμε κεφτεδάκια στη σάλτσα, η στάθμη θα ανεβαίνει!

Τα λόγια είναι περιττά, πάμε να δούμε τη συνταγή!

Υλικά:

1 kg κιμάς μοσχαρίσιος

1 καρότο

1 ντομάτα

1,5 κρεμμύδι

½ πιπεριά (κόκκινη, κίτρινη ή πορτοκαλί)

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

½ φλιτζ. βρώμη

150ml χυμός ντομάτας

1 κουτ. σούπας πελτές

αλατοπίπερο

πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:

Σε ένα μούλτι βάζουμε τα λαχανικά μας και τα χτυπάμε καλά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, την βρώμη, το μισό μείγμα από τα λαχανικά που χτυπήσαμε, λίγο από το λάδι, αλατοπίπερο, λίγη πάπρικα και τον ζυμώνουμε.  Τον αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Θέλουμε μία κατσαρόλα πλατιά με μεγάλο πάτο για να χωρέσουμε αρκετά κεφτεδάκια.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει, το υπόλοιπο μείγμα από τα αλεσμένα λαχανικά και τον πελτέ μας.

Ανακατεύουμε και μόλις κάψει, βάζουμε τον χυμό ντομάτα και άλλα 300ml περίπου νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και αφού πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μεσαίο, καπακώνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.

Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μείγμα μας τα κεφτεδάκια μας (να είναι στο μέγεθος καρυδιού). Τα βάζουμε μέσα και κουνάμε την κατσαρόλα για να κάνουμε χώρο για τα υπόλοιπα.

Αν περισσέψει κιμάς τον πλάθουμε μπιφτέκια και τα βάζουμε κατάψυξη.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και ψήνουμε για 25 λεπτά με το καπάκι μας και 5 λεπτά με ανοιχτό καπάκι στο τέλος αν έχει πολύ ζουμί. Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια μας είναι πανέτοιμα!

Τα συνοδεύω με καστανό ρύζι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *